Sportolás a betegség alatt

A sport és a mozgás, szervezetre gyakorolt, kiemelkedően jótékony hatása mindenki számára ismert. Sokszorosan bizonyított tény, hogy mozgással sok betegség megelőzhető illetve meglévő bizonyos kóros állapotok jelentősen javíthatóak.
 
Sajnos a mellrák esetében a sportos életvitellel nem tudjuk befolyásolni, hogy érintetté válunk vagy sem. Mivel multifaktoriális, azaz több rizikótényezős betegségről van szó, a rendszeres mozgás által nem védhető ki a megjelenése.
Fontos tudni azonban,hogy aki rendszeresen sportolt a betegsége előtt és ezáltal jó állóképességgel, izomzattal rendelkezik, annak gyorsabb lehet várhatóan a felépülése is.
A mellrák, mint minden daganatos betegség különös körültekintést igényel ebben a témakörben. Mivel a kezelés viszonylag hosszú időt vesz igénybe, többféle terápiás-eljárást alkalmaznak egymást követően, mindig egyéni elbírálás alá esik, hogy kinek mit és mennyit lehet sportolni.
A beteg mindig egyeztessen orvosaival, mielőtt bármibe belekezdene!!!
Ha a betegség előtt nem volt a sport a mindennapjai része, akkor nem ez a megfelelő idő az életmódváltásra!
Itt fontos tisztázni,hogy nem mindegy,hogy sportról vagy mozgásról beszélünk!
Ugyanis sportolást még banálisnak mondható betegség (pl. nátha) idején sem javasolnak a szakemberek.
daganatos betegség oly mértékben terheli meg a szervezetet,hogy lehetőleg a mindennapos kíméletes mozgáson kívül ne kínozzuk magunkat!
Ilyen a kényelmes séta is illetve azok a sportok, ahol nem emelkedik meg jelentősen a pulzus és a vérnyomás! 
Ez azért fontos, mert amíg a daganatot / daganatokat nem távolítják el,esetleg a  fokozott anyagcsere további szóródást idézhet elő.
 
A kemoterápiánál alkalmazott készítmények többsége kardiotoxikus, ami azt jelenti, hogy extra terhet ró a szívre és a keringési rendszerre. Ezért ez idő alatt a legfontosabb talán a szervezet kímélete! Még ha jól is van a beteg és rendben van a vérképe, akkor se erőltesse meg magát! A szív-és keringési rendszernek kell elszállítani a kemoterápiás gyógyszert és a daganatsejtek szétesésénél keletkezett toxinokat is.
 
A mellműtét sokféleképpen történhet, de bármilyen módszert alkalmaz is a sebész, ezt követően 6 hétig csak és kizárólag gyógytorna jöhet szóba!  
Viszont nagyon fontos, hogy ez minden nap beépüljön a beteg mindennapi tevékenységei közé. Különösen akkor, ha a hónalji nyirokcsomók eltávolítására is sor került. Ilyenkor a kioperált nyirokcsomók munkáját a torna helyettesíti az érintett oldalon. Ha ezt nem végzi a beteg, akkor nagyon könnyen limfödéma alakulhat ki a karban (limfödéma torna a Rehabilitáció menüpont alatt).
 
A sugárterápia alatti sport nem javasolt! A beteg testén bejelölik a besugárzás pontos helyét. Ez az izzadással lekophat illetve ilyenkor annak a területnek a
zuhanyoztatását is kerülni kell, tehát nem célszerű, hogy megizzadjunk.
Törekedjünk a napi rendszeres sétára! Ez kockázat nélkül kivitelezhető a gyógytornával párhuzamosan.
 
Ha túl vagyunk az összes kezelésen, akkor a fokozatosság elvét kövessük, és ne feledjük, hogy a test és a lélek, súlyos traumákon esett át! Ne támasszunk elvárásokat magunk felé! Mindig azt és annyi sportot építsünk be az életünkbe, ami jóleső érzéssel tölt el minket.
 
Akik 5 éves antihormon terápiát kapnak, azoknál viszont kifejezetten javasolják a mozgást, mert a mesterségesen létrehozott klimax, nagyon kellemetlen tüneteit nagy mértékben lehet a sporttal csökkenteni.
 
Javasolt mozgásformák:
 
séta, kocogás, nordic-walking, pilates, jóga, kerékpár (a nyereg átállítása úgy, hogy ne a karokon legyen a terhelés).
 
Ellenjavallt mozgásformák:
 
klasszikus aerobik, súlyzós edzések, úszás (sugárterápia után nem szabad áztatni a bőrt), trx, flabélos, powerplate, ems, speedfitnesz.
 
Magyarországon 2013 óta elérhető egy speciálisan, mellműtött nők számára kifejlesztett mozgásforma, amelyet Pink Ribbon Programnak hívnak. Ez
hidat jelent a gyógytorna és a normál sportok között.
Segít a nyirokkeringés fenntartásában, a váll-és mellkas izmainak kíméletes nyújtásában. Mivel pilates alapú mozgásról van szó, általános jó hatása van a többi izomra, ízületre is. 
Bővebbet itt olvashatsz róla: http://mellrakutan.hu/