Tények és tévhitek a mellrákszűrésről 1. rész

Interjú Dr. Forrai Gábor radiológussal. Számos félrevezető hír jelenik meg hónapról hónapra az interneten és általában a médiában, amelyek azt állítják, hogy a  mammográfiai szűrések veszélyesek és hosszú távon maga a szűrés okoz mellrákot a röntgen sugárterhelés miatt.

Tovább is mennek a hírek írói: szerintük a túldiagnosztizálás miatt felesleges műtétek sora vár azokra, akiknél esetleg találtak valamilyen elváltozást, illetve állítják, hogy a terápiás kezelésekbe halnak bele a betegek, nem pedig a rákba. Ezek a cikkek több mint veszélyesek! Felesleges riadalmakat keltenek, úgy, hogy csak a látszatát keltik a tárgyi tudásnak. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen összefogva az Intima.hu – nőgyógyászati portállal felkérte Dr. Forrai Gábor radiológust, a Duna Medical Center Radiológiájának osztályvezető főorvosát, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnökét, hogy segítsen tisztán látni ebben a bonyolult és fontos, sokakat érintő kérdésben.

 

Dr. Forrai Gábor radiológus, a Duna Medical Center Radiológiájának osztályvezető főorvosa, 

az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke

 

Dr. Forrai Gábor: Szívesen elmondok mindent, de vajon mitől fognak az olvasók ennek a cikknek jobban hinni, mint az összes többinek?

Nem tudjuk előre biztosan, hogy jobban elhiszik-e, mint a téves információkat, de szeretnénk tenni azért, hogy a helyes tudnivalók eljussanak az érdekeltekhez – akik gyakorlatilag az összes nő. Nem szeretnénk reakció nélkül hagyni a minket időnként hullámokban beborító bulvárözönt. Fontos ebben az Ön megbízható és meghatározó szakmai háttere, hiszen nem mindegy, hogy hol, kitől, milyen forrásból olvasunk, milyen eredetű hírt tartunk hitelesnek.

Tovább a teljes cikkhez http://www.intima.hu/intim-magazin/nokrol-noknek/tenyek-es-tevhitek-a-mellrakszuresrol-1-resz