Szövettan – eligazodás a betűk, számok, jelzések tengerében

Az emlőrák csak gyűjtőfogalom, ezernyi arca van, megannyi különböző típusú megbetegedést foglal magában. Pontos diagnózist a patológusi szakvélemény adhat, ehhez pedig fontos, hogy személyre szabottan az adott esetben leginkább megfelelő mintavétel és kiértékelés történjen. Ebben ad eligazítást dr. Kulka Janina patológus professzor, a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének munkatársa, egyetemi tanár, a Magyar Patológusok Társaságának korábbi elnöke. Szakterülete az emlőpatológia, elsősorban a szűrésen felfedezett korai elváltozások.

Morfológiai leírás, vagyis amikor a patológus szakember szabad szemmel, illetve mikroszkóp segítségével leírja az általa látott szövetek jellemző tulajdonságait. Nem elég ugyanis azt megállapítani, hogy egy elváltozás jó- vagy rosszindulatú, hiszen mind az előbbi, mind az utóbbi csoportnak is számtalan alkategóriája létezik: az emlőrák például mára olyan gyűjtőfogalommá vált, ami több tucatnyi különböző tulajdonságokkal bíró tumoros betegséget foglal magában. Más kilátásai vannak a gyógyszeres kezelésnek attól függően is, hogy a tumor milyen jeleit mutatja a növekedésnek, terjedésnek, milyen stádiumban van.

A biopsziáról 

,,A patológus mikroszkóppal vizsgálja az emlőelváltozásokból vett mintákat. Ezek származhatnak vékony tűvel vett biopsziából, vagy úgynevezett core, vagyis vastagtűvel vett biopsziából, amellyel szövethenger nyerhető. Természetesen minden műtét során eltávolított elváltozást is részletesen feldolgozunk és elemzünk. Az első esetben környezetükből kiszakított sejteket vizsgálunk, nagy figyelmet fordítva az egyes sejtek alakjára, nagyságára, a sejtmagok eltéréseire és a sejtek egymáshoz való viszonyára is. Ennek a vizsgálatnak az eredménye akár egy órán belül megvan és megmondja: jó, vagy rosszindulatú az elváltozás." — kezdi dr. Kulka Janina.

A szövethenger biopszia fontossága

"A szövethenger biopszia vizsgálatával pontosabb képet kapunk: az elváltozás teljes struktúráját látjuk és a ma alkalmazott célzott kezelések szöveti célpontjainak jelenlétét vagy hiányát is tudjuk azonosítani. Ha a daganat kezelésében első lépésként az onkoteam neoadjuváns terápiát javasol, ennek tervezése nagyrészt a szövethenger biopszia lelete alapján történik. Az emlődaganatok hormon receptor tartalma, vagy HER2 státusza alapvető jelentőségűek a különböző onkológiai kezelések megtervezésében.”

Tovább a teljes cikkhez: http://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/mellrak-info/szovettan-eligazodas-a-betuk-szamok-jelzesek-tengereben

Készült: 2017. december 22.