Mikor menjünk emlővizsgálatra?

A hivatalos szűrés azért van, hogyha hívnak, megjelenjünk. Ugyanez a megadott életkori korlátok között érvényes, fontos, hogy már egészen fiatal kortól figyeljünk, a hivatalos szűrési korhatártól kezdve pedig életünk végéig vizsgáltassuk magunkat. Megannyi tévhit kering a mellrák körül, így nem igaz, hogyha fáj, az nem jelezheti a bajt, ahogy az sem, hogy csak csomó formájában jelentkezik, s az sem, hogy minden esetben genetikailag öröklődik. Dr. Forrai Gábor radiológus, a Duna Medical Center Radiológiájának osztályvezető főorvosa, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke segíti eloszlatni a ,,ködöt” és hiteles képet adni.

Ugyan a magyar hivatalos népegészségügyi emlőrák szűrés ma az egyetlen, amely személyre szólóan, rendezett és szervezett keretek között ügyel az egészségünkre, legalábbis, ami a mellünket illeti, próbál minket beterelni az egészségügy rendszerébe, fontos, hogy tartsuk mi is a kezünkben a kormányt. A szervezett, kétévente menetrendszerű jelzés talán abban is segíthet, hogy ösztönözzön mindenkit: az azon kívüli időszakban a szervezők helyett is ő maga figyeljen a testére. Mert sokat tehetünk mi magunk is, és persze nem vagyunk egyedül, szakemberek segítenek eligazodni a tévhitek erdejében. Figyelmeztetni újra és újra arra: a mi életünk a tét, hallgassunk legalább a hívó szóra.

 

Az "ÉN TÖRTÉNETEM" - Eszter

,,Zuhanyozás közben észrevettem, hogy a mellemben van valami csomóféle. Fel sem merült bennem, hogy daganat lehet, inkább arra gondoltam, mivel nem sokkal korábban szoptattam, biztos valami tejmirigy gyulladt be. Elmentem a házi orvosomhoz, aki azt mondta valóban ő is érzi ezt a kemény valamit és azonnal megírta a beutalót. Mivel van ismerősöm, így egy héten belül már meg is volt a vizsgálat: mammográfia és ultrahang is. A doktornő közölte, hogy nincs ott semmi, de én azért csak rákérdeztem, hogy mégis mi az, amit érzek: zsírcsomó, vagy egy gyulladt tejmirigy? Erre ő azt mondta, hogy ne aggódjak, menjek haza és kenegessem körömvirágkenőccsel. Ezzel én megnyugodtam…” de Eszter története itt nem ér véget.

 

A szűrővizsgálatok életkoronként javasolt gyakorisága

,,Magyarországon 45 és 65 éves kor között valamennyi nő megkapja a hivatalos behívót, amikor nincs más dolguk, mint bemenni a közelükben lévő mammográfiás centrumba. Sokan sajnos mégsem teszik. Pedig a szűrési rendszerünk kifejezetten jól szervezett, a részvétellel pedig több ezer életet menthetnénk”— kezdi Forrai doktor. Szerinte egyébként, aki igazán odafigyel magára, már 40 éves kortól kérje a beutalót háziorvosától. ,,A hivatalosan meghatározott életkor csak egy népegészségügyi szempontból kalkulált szám, de nem jelenti azt, hogy előtte, vagy utána ne fordulna elő a betegség. Még ha fiatalabb korban, főleg 30 év alatt kifejezetten ritkán is, azon kevesek között is bármelyikünk lehet. A biztonsághoz pedig nem elég az önvizsgálat és el kell oszlatni azt a téves tudatot: hogyha nincs panasz, vagy mondjuk, fáj, akkor nem lehet baj. Mert lehet.

Tovább a teljes cikkhez: http://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/mellrak-info/mikor-menjunk-emlovizsgalatra