Így ne dőlj be az álhíreknek, tévhiteknek!

Az emlőszűrés diagnosztikája szinte mindennapos téma az online médiafelületeken. Számos önjelölt megmondó ember ír rövidebben-hosszabban a túldiagnosztizálás miatt felesleges műtétekről, illetve állítják, hogy a terápiás kezelésekbe halnak bele a betegek, nem pedig a rákba. Ezek a cikkek több mint veszélyesek! Felesleges riadalmakat keltenek, úgy, hogy csak a látszatát keltik a tárgyi tudásnak. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen összefogva az Intima.hu – nőgyógyászati portállal felkérte Dr. Forrai Gábor radiológust, a Duna Medical Center Radiológiájának osztályvezető főorvosát, a Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnökét, hogy segítsen tisztán látni ebben a bonyolult és fontos, sokakat érintő kérdésben.

 

 

Dr. Forrai Gábor radiológus, a Duna Medical Center Radiológiájának osztályvezető főorvosa, 

az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) elnöke

 

Dr. Forrai Gábor készült interjú első felében szó volt már a mammográfiai szűrések fontosságáról, a sokat emlegetett sugárdózisról, s végül ott fejeztük be, hogy ha felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, biopsziát vesznek. 

Mit jelent a szoros követés?

Dr. Forrai: A szoros követés alatt 6 hónapot értünk. Ezzel viszonylag ritkán szoktunk élni. Ezt úgy szoktam magyarázni a diákoknak, hogy bármi gyanúnk van, vegyünk biopsziát. Ha semmilyen módszerrel nem tudunk daganatot igazolni, de a sok éves tapasztalatunk alapján megnyugtatóbbnak gondoljuk hogy ne teljen el 1 vagy 2 év a következő vizsgálatig, akkor döntsünk a fél éves követés mellett.

Amikor azt mondják a rendszer kritikusai, hogy Magyarországon a daganatos halálozás indokolatlanul magas a megbetegedések számához képest, gondolhatunk-e arra, hogy nem megfelelő a szűrési rendszerünk?

Dr. Forrai: Véleményem szerint nem a szűrési rendszerben keresendő a megoldás, mert ez a külső audit (EU paraméterek) alapján teljesíti az elvárásokat. A terápiás folyamatok nagyon összetettek, sok lépést tartalmaznak. A rákos elváltozást mutató diagnosztikai eredményt követően a beteg elindul a betegúton. Jön a patológus, onkológus, sebész, sugárterapeuta, és ebben a folyamatban elakadhatnak a betegek, elveszhetnek a rendszerben, akár előfordulhatnak tévedések is, illetve a hosszú várakozási idők miatt romolhatnak a gyógyulási esélyek.

Tovább a teljes cikkhez http://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/mellrak-info/tenyek-es-tevhitek-a-mellrakszuresrol-2-resz

Készült: 2017. szeptember 05.