Gyanús mellrák lelet? - az idő kulcstényező!

Mammográfiai szűrővizsgálat – kezünkben a pozitív eredmény. Ugyan ez ekkor még csak gyanú, semmiképpen sem a végleges diagnózis, a hír mégis sokkoló. Egyetlen dolgunk van: azonnal a végére járni! Hogy mi a teendőnk, mi vár ránk az első vizsgálat után? Dr. Bodoky György onkológus professzor ad útmutatót, hogy miként vegyük a legrövidebb utat.

 

A beteg a főnök, de kell egy orvos is, akinél összefutnak a szálak

,,A mammográfia egy speciális eset, hiszen alapvetően egy szűrővizsgálat, vagyis leginkább panaszmentesen érkeznek ide a páciensek. Ha itt bármilyen gyanú felmerül, utána akár a háziorvoshoz, vagy bármelyik onkológiai osztályra elmehetünk, hogy a végére járjunk az első gyanúnak, amelyekről egyébként az esetek döntő részében az derül ki, hogy ártalmatlan, csak valamilyen jelentéktelen elváltozást kell tisztázni”—kezdi dr. Bodoky György, az egyesített Szent István és Szent László kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

 

dr. Bodoky György, az egyesített Szent István és Szent László kórház onkológiai osztályának osztályvezető főorvosa

 

,,Ha a háziorvosunkhoz megyünk, az a legtisztább, de ha van ismerős, vagy ajánlott onkológus orvos őt is kereshetjük. Fontos, hogy egy doktor kezében fussanak össze a szálak, vagyis ő kövesse nyomon a beteg sorsát. Jó tudni, hogy bárki, bárhova mehet, nincs területi illetékesség és optimálisan a kórházak sem alkalmaznak teljesítménykorlátot az onkológiai betegek esetében. És lényeges az is, hogy minden vizsgálat párhuzamosan történjen, ne legyen csúszás, ne várjuk meg mondjuk az első szövettani eredményt, hanem közben induljon el a többi is. A betegnek pedig tisztában kell lennie azzal, hogy ő a főnök. Vagyis szólhat, ha nincs így, illetve szégyenérzet nélkül joga van másodvéleményt is kérni”—hívja fel a figyelmet Bodoky professzor.

 

A visszahívás és a biopszia még nem jelent rákot!

A mammográfiás szűrésen részt vevő hölgyek 3-5 százalékát hívják vissza, mert olyan elváltozást látnak a felvételen, amelyet szükséges tovább vizsgálni újabb, ezúttal részletesebb mammográfiával vagy ultrahanggal. Esetenként tűbiopsziás mintavételre is szükség lehet, ám a tisztázó vizsgálatok után a betegeknek csak 0,5-1 százalékánál van szükség műtéti beavatkozásra.

 

 

Tovább a teljes cikkhez http://www.intima.hu/intim-magazin/betegsegek/mellrak-info/gyanus-mellrak-lelet-az-ido-kulcstenyezo

Készült: 2017. december 07