SZJA kedvezmény tudnivalók!

A személyi kedvezmény igénybevétele szempontjából a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket meghatározó 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendeletbe immáron 2019. január 1-től a leggyakoribb női betegségek, úgy mint az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák is bekerültek. 2019.01.01-től bekerült betegségek után 2019-től biztosan igénybe vehető az adókedvezmény. 2019.01.23-i sajtótájékoztatón Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy az újonnan bekerült betegcsoportokat érintő adókedvezményt öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni. Idén utoljára - az elévülés szabályai szerint - 2013-as szja-bevallást lehet önellenőrizni.

Útmutató

„335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekhez kapcsolódóan.

2019. január 1-től kibővült a személyi jövedelemadó kedvezményhez igénybe vehető súlyos betegségek listája

Az erről szóló rendelet hivatalos neve: „335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről”.

A betegségek felsorolását a rendelet melléklete tartalmazza. Az újonnan, 2019. január 1-től bekerült súlyos női betegségek:

- emlő rosszindulatú daganata (BNO: C50)

- méhnyak rosszindulatú daganata (BNO: C53)

- petefészek rosszindulatú daganata (BNO: C56)

- endometriózis (BNO: N80)

(A fentieken kívül a hererák és prosztatarák is bekerült a mellékletbe.)

 Az SZJA kedvezmény kétféle módon vehető igénybe:

A munkáltatónak (vagy egyéb kifizetőnek) adott nyilatkozattal

Évente, az előző évre szóló adóbevallás elkészítésekor

Ebben az esetben havonta automatikusan a munkabér (vagy egyéb jövedelem) számfejtésekor érvényesül a kedvezmény.

Ebben az esetben a visszaigényelhető összeg egyösszegben, az éves személyi jövedelemadó bevallás után kerül visszatérítésre.

(Az éves adóbevallás beküldése és hibátlan elfogadása után 30 nappal.)

 

A betegség tényéről igazolással kell rendelkezni az adózónak. Az igazolást kiállíthatja a szakorvos, szakambulancia vagy a szakorvosi dokumentumok alapján a háziorvos is.

Az igazolás[1] tartalmát a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról” írja elő. Az igazolást nem kell az adóbevalláshoz mellékelni, de legalább 5 évig (az elévüléséig) meg kell őrizni és egy esetleges adóellenőrzés során be kell tudni mutatni.

Aki a munkahelye (vagy egyéb kifizető) általi havi SZJA-kedvezményt választja, és nem az éveset, azoknak a munkahely (vagy kifizető) felé adóelőleg-nyilatkozatot kell kitölteni. Ezt legegyszerűbben (mindössze néhány kattintással) a NAV honlapján az alábbi linken lehet megtenni: http://www.nav.gov.hu/anya

Gyakran ismételt kérdések:

 1. Mikortól jár a kedvezmény?

Válasz: Az orvos igazolja a betegség kezdő időpontját. Az SZJA kedvezmény 2019. január 1-től a fent említett súlyos női betegségek esetén kérhető. A kormány 2019. 01.23-i közleménye szerint pedig 5 évre visszamenőleg is érvényesíthető.

 

 1. 2019. januári bérből biztosan érvényesíthető-e a kedvezmény?

Válasz: Igen, érvényesíthető a személyi kedvezmény a 2019. január 01. után keletkezett munkabérből, egyéb SZJA köteles jövedelmek után (pl. bérből, illetményből stb.).

 

 1. A 2018-as év személyi jövedelemadó bevallásának határideje 2019. május 20. A 2019-ben elkészítendő SZJA-bevallásokra, amelyek a 2018-as év jövedelmeit tartalmazzák, érvényes-e, és igénybe vehető-e a kedvezmény? (Ha az érintett beteg a jogszabálynak megfelelően 2018-ban megfelel az adott BNO besorolásnak és egyéb előírásoknak.)

Válasz: A listába újonnan, 2019.01.01-től bekerült betegségek után 2019-től biztosan igénybe vehető az adókedvezmény. 2019. 01. 23-i sajtótájékoztatón Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy az újonnan bekerült betegcsoportokat érintő adókedvezményt öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni. Idén utoljára – az elévülés szabályai szerint - a 2013-as szja-bevallást lehet önellenőrizni.

 

 1. Önellenőrzés keretében érvényesíthető-e az SZJA önellenőrzésre vonatkozó határidő (5 év) betartásával visszamenőleg az adókedvezmény?

Válasz: A listába újonnan, 2019.01.01-től bekerült betegségek után 2019-től biztosan igénybe vehető az adókedvezmény. 2019. 01. 23-i sajtótájékoztatón Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy az újonann bekerült betegcsoportokat érintő adókedvezményt öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni. Idén utoljára – az elévülés szabályai szerint - a 2013-as szja-bevallást lehet önellenőrizni.

 

 1. Meddig jár a kedvezmény?

Válasz: Az orvosi igazolást évente a mai napi információk szerint meg kell újítani. A munkahelynek, vagy kifizetőnek adott adóelőleg nyilatkozatot is. A kedvezmény addig az időpontig járhat, ameddig a súlyos betegség fennáll, és az orvos igazolja ezt. Az orvosnak lehetősége van végleges igazolást is kiállítani, ebben az esetben nem szükséges az igazolás évenkénti igénylése. Vannak olyan páciensek, akiknél nem egyértelműen megítélhető az ún. „ideiglenesség” vagy „véglegesség” kérdése, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság megszüntetése érdekében a női betegszervezetek jelenleg egyeztetésben állnak a döntéshozókkal. Amint megszületik erről a hivatalos állásfoglalás, közzé fogjuk tenni.

 

 1. Milyen típusú orvos tud ehhez igazolást készíteni?

Válasz: Szakorvos (szülész-nőgyógyász, onkológus), szakambulancia illetve háziorvos a szakorvosi dokumentumok alapján.

 

 1. Az orvosi igazoláshoz kell-e vinnem mintát a háziorvosnak, és ha igen, hol találok ilyen nyomtatványt?

Válasz: Háziorvosoknak általában rendelkezésükre áll a megfelelő nyomtatvány. Szakorvosi igazolás mintát az 1. SZ. Melléklet tartalmazza. Az igazolás adattartamát a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet írja elő. Ezek: a súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai, lakóhelye, adóazonosító jele, továbbá

 1. Az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
 2. A súlyos fogyatékosság véglegességének vagy ideiglenes jellegének megállapítása
 3. Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályának megállapítása
 4. Az igazolás kiállításának dátuma
 5. Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása és pecsétje

 

 1. Mennyi ennek a kedvezménynek a maximális összege?

Válasz: A mindenkori bruttó havi minimálbér 5%-a, ami 2019-ben 7.450 Ft.

 

 1. Jövedelem növelőnek számíthat ez a kedvezmény? Ha igen, miért?

Válasz: Amennyiben havonta veszi igénybe az adókedvezményt, gyakorlatilag nőhet a havi nettója. Ez bizonyos esetekben lehet hasznos (pl. lakáshitel hitel-képesség), más esetekben viszont a nettó jövedelem növekedésével eleshet másfajta helyi szociális támogatásoktól. Ezért a havi vagy éves igénybevétel megfontolása egyéni döntést igényel.

 

 1. Ha valakinek nincs SZJA-köteles jövedelme, akkor összevonható-e a kedvezmény más családtag jövedelmével?

Válasz: Nem. A személyi jövedelemadó kedvezmény személyre vonatkozik, és csak az tudja igénybe venni, akinek van miből visszaigényelni, volt vagy van SZJA-köteles jövedelme.

 

 1. Több súlyos betegség megléte esetén többszörösen érvényesíthető a kedvezmény?

Válasz: Nem. A kedvezmény egyidőben csak egy betegségre vehető igénybe, nem többszörözhető.

 

 1. Szükséges-e csatolni az adóbevalláshoz az orvosi igazolást?

Válasz: Nem, csak megőrizni szükséges, az adókedvezmény elévülésének idejéig minimálisan 5 évig.

 

 1. Van-e jövedelemhatára az adókedvezménynek?

Válasz: Nincs.

 

 1. A NAV által elkészített adóbevallás tervezetében szerepel az újonnan bekerült betegcsoportokat érintő kedvezmény?

Válasz: Nem. A tervezet kézhezvétele után az érintetteknek egyénileg kell módosítaniuk majd a tervezeten, és jelezni a kedvezmény igénybevételét azoknak, akiknek az orvosi igazolásán az szerepel, hogy a betegség már 2018-ban is fennállt. A 2019-es adózási évre ez csak 2020-ban lesz majd aktuális!

 

 1. Mit jelent a BNO?

Válasz:  A BNO kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. A betegség főcsoportját egy betűvel és két számmal jelölik. A részletes BNO kód: egy betű és négy számjegy. A súlyos betegségeket listázó kormányrendelet mellékletében a betegségek főcsoport BNO kódjai szerepelnek.

 

 1. Kérhet-e pénzt az orvos az igazolás kiállításáért?

Válasz: Állami egészségügyi ellátásban ezért a fajta igazolásért nem, mert az igazolás célja kedvezmény igénybevétele.  Magán egészségügyi szolgáltatónál kérhetnek pénzt az igazolás kiállításáért, erről nyugtát vagy számlát kell adniuk.

 

 1. Hová fordulhatok panasszal, ha nem kapom meg az orvosi igazolást? Válasz: Amennyiben a beteg által kért orvosi igazolás kiadását nem teljesítik, és az egészségügyi intézményen belül nem sikerül ezt a kérdést megoldani, akkor a betegnek lehetősége van a területileg illetékes betegjogi képviselőhöz fordulni a problémával. A betegjogi képviselő védi a betegek jogait, segíti őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselői hálózatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, (EMMI) önálló szervezeti egységeként az Integrált Jogvédelmi Szolgálat (IJSZ) működteti.

A jogvédelmi képviselők elérhetősége itt található meg: http://www.ijsz.hu/kepviselok1.html

 

 1. Hogyan számolható ki egyénileg a kedvezmény miatti keresetnövekedés? Válasz: Az interneten megtalálható bérkalkulátorok közül azokat érdemes használni, amelyeknél a számításnál bejelölhető a „személyi kedvezmény igénybevétele” (fogyatékosság miatt) opció is. A kalkulátorok többsége nem ilyen. (A kedvezmény és a nettó bér kiszámolásához ajánlott pl.: https://novitax.hu/kalkulator/ber-es-jovedelem-kalkulator/ vagy: http://www.euber.hu/berkalk2019.php
 2. Iránymutatás SZJA kérdésekben, határidők: https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja

 

 

Kapcsolódó törvények, rendeletek:

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról

 

335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről

287/2018. (XII. 21.) Korm. rendelet az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról

49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról

NAV Adóelőleg nyilatkozat: http://bit.ly/adoelolegnyilatkozat

--------------------------------------------------------------------------

Hasznos lehet:

Adózással kapcsolatos általános információk a NAV 1819-es telefonszámán kérhetőek. Konkrét személyes ügyekben a telefonos ügyfélszolgálat csak akkor tud tájékoztatást adni, ha az adózónak van olyan ügyfélazonosító száma, (navos ügyintézéshez szükséges PIN-kódja), amely az adózó telefonon történő beazonosításához szükséges. Akinek nincs ilyen telefonos kódja, az a „TEL” nevű navos nyomtatvány kitöltésével kérheti a személyes kódot.

Adózási és egyéb hivatalos ügyek intézését megkönnyíti az Ügyfélkapu. Akinek nincs még Ügyfélkapuja, érdemes az Ügyfélkapu regisztrációt elintézniük (bármelyik NAV ügyfélszolgálaton, vagy bármelyik okmányirodában, vagy bármelyik kormányablakban, személyesen, ingyenesen igényelhető.)

"Együtt könnyebb" Női Egészségért Alapítvány, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen, Mellrákinfó Egyesület, Mályvavirág Alapítvány, Babagenetika Egyesület

 

További kérdéseket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk. Kérjük, leveled tárgyában nevezd meg, hogy melyik betegséggel kapcsolatban írsz nekünk.

 

Lektorálta: Dr. Szilágyi Zsuzsanna

ügyvéd, infokommunikációs szakjogász

(Szilágyi Ügyvédi Iroda) Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Budapest, 2019. január 23.

Forrás: Női Liga Szövetség

 

1.SZ.Melléklet: MINTA IGAZOLÁS

Melléklet a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelethez

 

I G A Z O L Á S

 

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító - igazolás

 

A súlyosan fogyatékos személy természetes személyazonosító adatai:

 

Név:………………………………………………………………………………………………………..

Leánykori név:…………………………………………………………………………………………

Anyja neve:………………………………………………………….....................................

Születési hely, idő:………………………………………………………….………………………..

TAJ szám:………………………………………………………………………………….…………….. Lakóhelye:……………………………………….……………………………………………………….

Adóazonosító jele:………………………………………………..………………………………….

 

Kórisme (BNO):……………………….

 

 1. A súlyos fogyatékosság véglegesen fennáll, a betegség kezdetének dátuma:

(az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma):

 

……………………………………………………………………………….…………………………………..

 

 1. A súlyos fogyatékosság ideiglenesen áll fenn; -a betegség kezdetének dátuma  (az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma): 

 

…………………………………………………………………………………………………………………

 

-       ezen ideiglenes igazolás hatályának dátuma/időtartama:

 

…………………………….…………………………………………………………………………………

 

Az igazolás kiállításának dátuma: …………………………..…………………….……..………

 

 

PH.

 Az igazolást kiállító szakorvos/háziorvos aláírása

Friss hírek

Együtt könnyebb!

Együtt könnyebb!

Várunk támogató közösségünkbe a Facebookon, ha:     …elakadtál, és nem tudod, hogyan tovább ...bátorítást, biztatást szeretnél …támogatást szeretnél ahhoz, hogy elhidd, mellrák után is van élet ...fontos vagy magadnak, mert Te fontos vagy nekünk …hiteles forrásból... Részletek

Nyári tudnivalók rákbetegeknek

Nyári tudnivalók rákbetegeknek

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések... Részletek

További információk

Kapcsolat

Köszönjük, hogy megtiszteled oldalunkat, reméljük, megtalálod kérdéseidre a vála...

Részletek

Kik vagyunk?

Mi, a Mellrákinfó önkéntesei mind átestünk a betegségen és azzal a céllal hoztuk...

Részletek

Facebook

Ha kérdésed van, vagy ha szeretnél sorstársak között lenni, vagy egyszerűen csak...

Részletek

Partnerek-Támogatók

Hálás köszönet minden kedves partnerünknek a támogatásért! http://www.elevengust...

Részletek

Blogok, történetek

Igyekeztünk összegyűjteni a blogokat ebben a témában, amik segíthetnek, ha éppen...

Részletek

Könyv és filmajánló

Szeretettel ajánljuk alábbi könyveket, filmeket - nekünk segítettek! Könyvek: Al...

Részletek

Hozzátartozók mondták

Mellrák férfi (férj, élettárs) szemmel A rák, nem csak a beteg, hanem a férj, él...

Részletek

Mellrák után is van ÉLET - bakancslista

Kucsora Mónika - 27 évesen diagnosztizálták mellrákkal "Nyirokcsomók eltávolítás...

Részletek

Utolsó kemó

Leírhatatlan érzés... Mi - a Mellrákinfó Egyesület önkéntesei - is végigcsináltu...

Részletek

Támogatás

A Mellrákinfó Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy minél több nőnek segíthe...

Részletek

Média megjelenések

Média megjelenések 2020.03.06. Híradó - Nőnapi jótékonysági divatbemutató / Misk...

Részletek

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Személyes adatokat csak a törvényeknek megfelelően gyűj...

Részletek